Uitspraken van de Selef, 002: Abdurrahman Ibn Abi Layla- رحمه الله

Hierin gaan we weer een uitspraken van een imam van de selef behandelen.

Ook leren we weer over “De persoon achter de uitspraak” Onderwerp: Het voorzichtig zijn in het geven van een oordeel/fatwa en ook in het nemen van kennis met vele andere overleveringen van de selef hierover. Met weer een belangrijk advies vanwege het feit dat vele mensen, ondanks de herhaalde waarschuwing; fouten maken in “Al-Iftaa en Al-istiftaa” ofwel: het geven en nemen van fatwa: Al-Iftaa: “Het geven van fatwa”: Het was niet van de weg van de sahaba رضي الله عنه , noch de weg van de selef na hen, dat iedereen hun mening gaf noch dat ze zouden praten zonder kennis. Sterker nog zij vreesden het geven van fatwa en lieten dat aan hen met kennis over. Dit in tegenstelling tot wat we zien vandaag de dag dat mensen die niet bij geleerden gestudeerd hebben, en na een korte studie(of niet), en het luisteren naar enkele lessen of volgen van wat adviezen op youtube, denken dat ze bekwaam zijn overal een fatwa over geven.

Dit terwijl het praten over Allah of Zijn profeet -sallalaho alayhi wa sellem, of Zijn religie een ernstige zaak is en een leugen over Allah een van de grootste zondes is en gevreesd zou moeten worden. Al-istiftaa: Ook in het nemen van kennis en fatwa was het niet van de weg van de sahaba om zomaar kennis te nemen; zelfs als iemand hadith over de profeet -sallalaho alayhi wa sellem- vertelde, in die tijd al, namen ze niet kennis;

tot ze wisten ; wie deze persoon was, of hij kennis heeft en ook of hij op de sunnah was. Zoals bijvoorbeeld wordt overleverd over Ibn abbaas -radiyallah anhu – van de sahaba en anderen en ook Imam Malik ibn Anas – rahimahullaah—van de selef.