Een vraag over rente:

Een vraag over rente:
 
(Advies aan een persoon met een vraag over het kopen van een huis met rente omdat dit uiteindelijk ‘goedkoper’ zou zijn dan huur betalen.)
 
Wa alaykum assalaam wa rahmetullah wa barakaathu
In het algemeen is het belangrijk dat we als moslims niet onoplettend zijn van de ware reden van Rizq (voorziening) en dat is;
Ten eerste : dat Allah De-Voorziener (Al-Razzaq) is .
Ten tweede : dat het vrezen van Allah een van de belangrijkste redenen van voorziening zijn. Het gebruiken van rente is daar niet van; het is zeker niet van Taqwa. Allah de Verhevene zei:
وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ
En wie Allah vreest (Taqwa) ; voor hem zal hij een uitweg geven en hem voorziening geven (rizq) van waar hij het niet verwacht had.
 
Dus dit is de werkelijke reden van voorziening; hiervan moeten we attent zijn.
Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken! Niet alles wat financieel beter lijkt zal echt zo zijn:
Ik zal twee voorbeelden geven:
1.Dat het als je een huis huurt het duurder lijkt; en het wanneer je een huis (met rente) koopt goedkoper lijkt; Dat lijkt zo maar is het in werkelijkheid niet!
Nee, het kopen van een huis met rente is wat je in gevaar brengt; ook financieel; dit brengt je rizq in gevaar door de zonde van rente te doen en Taqwa ten zijde te leggen.
Wie weet welke baraka uit iemands leven wordt gehaald door deze zeer grote zonde? Wat als Allah je alles wilde geven waar je op hoopte maar dat Allah door deze zonde niet meer van iemand gaat houden of zoals in de Koran staat dat deze persoon in: ” oorlog met Allah” zal zijn?
“De Boodschapper van Allah صلى الله عليه وسلم vervloekt degene die rente ontvangt, degene die het betaalt, degene die het opschrijft (degene die de akte opstelt) en degenen die erover getuigen.
Overgeleverd door imaam Muslim via Djaabir – radia Allaah ‘anho –
Dus het nemen van rente is niet goedkoper maar een dure fout. Dus het is niet altijd zoals het lijkt en het hebben van taqwa is een belangrijke oorzaak voor rizq.
 
Nog een voorbeeld;
2. De hadith; in Sahih Muslim, : dat de profeet صلى الله عليه وسلم zei:
“Weelde wordt niet minder door aalmoezen (sadaqah)”
Openlijk lijkt het dat het uitgeven van geld aan armen bijvoorbeeld je weelde zal verminderen; dit is wat we zien; maar in werkelijkheid krijg je meer terug en veel baraka in je leven.
Dit laat weer zien dat het in de handen van Allah ligt; en dingen die duurder lijken niet altijd ‘duurder’ zijn.
Daarom is mijn advies; laat alle soorten van onduidelijke handelingen en zeker rente; moge Allah ons een halaal voorziening geven en genoeg laten hebben met dat wat we hebben en in alle zaken Hem vrezen ; Amin.
 
Abu Jouhaina Hallmans