Het karakter van de nobele Profeet

Het karakter van de Profeet Mohammed
صلى الله عليه وسلم

Het karakter van de Profeet Mohammed was (in overeenstemming met) de Qor’aan: Hij werd boos of tevreden en blij volgens wat de Qor’aan voorschrijft. Hij nam nooit wraak uit persoonlijk belang en hij werd ook niet uit eigen belang boos. Hij werd alleen boos als de regels van Allaah overtreden werden. In zulke gevallen werd hij dus boos omwille van Allaah.

Hij was de eerlijkste persoon in zijn woorden, meest betrouwbare en beste in omgang met zijn naasten. Hij was een man van grote schaamte en verlegenheid, sloeg zijn ogen neer en uit zijn blik bleek vaak dat hij aan het denken was. Hij gebruikte geen slechte woorden en ook vloekte hij niet. Hij vergold een slechte daad niet met een slechte daad, maar hij was vergevingsgezind. Wie hem om een gunst vroeg stuurde hij niet zonder iets terug. Als hij niets had stelde hij diegene tevreden met aardige woorden. Hij was niet onbeschoft of grof. Hij verbrak nooit de woorden van iemand die sprak en liet hem altijd uitpraten. Alleen in het geval hij zijn grenzen overschreed dan keurde de Profeet صلى الله عليه وسلم
dit af of stond op.

De Profeet صلى الله عليه وسلم was goed met zijn buren en gastvrij voor zijn bezoekers. Hij vulde al zijn tijd met daden voor (de zaak van) Allaah of andere belangrijke zaken. Hij hield van optimisme en was tegen pessimisme. Als hij tussen twee dingen moest kiezen, koos hij altijd voor het makkelijkste zolang het geen zonde was. Hij stond altijd de behoeftigen bij en hielp slachtoffers.

De Profeet صلى الله عليه وسلم hield van zijn metgezellen, vroeg ze om advies, en zocht ze op als hij ze miste; als iemand ziek was ging hij bij hem op bezoek, wie niet kwam opdagen liet hij halen en hij deed Du’aa voor wie overleed. Hij accepteerde verontschuldigingen en hij behandelde de sterken en de zwakken gelijk. Als hij praatte dan deed hij dit kort en bondig; hij gebruikte enkele woorden die een heel grote betekenis omvatten. Hij maakte grappen, maar zei alleen de waarheid صلى الله عليه وسلم.

Boek: Uitleg van de zuilen van Islaam & Imaan, Blz. 56/57, Auteur: Mohammad Bin Jamil Zino, Vertaald door: Mohammed bendaoud

Dit is ook een prachtig boek:

Karakter van de Profeet Mohammed

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:

Het begin van de openbaring.