De tijd waarin du’aa geantwoord wordt op vrijdag:

Een vraag over : De tijd waarin du’aa geantwoord wordt op vrijdag:
Vraag: “Kunt u meer informatie geven over deze tijd van antwoord op vrijdag?”
Antwoord:
الحمد لله والصلاة والسلام عبى رسول الله وبعد:
Allah – Subhaanahu wa Taáala- verheft bepaalde tijden en kiest deze uit boven de rest. Net zoals hij onder de mensen en engelen de een boven de ander verheft en uitkiest:
Zoals Allah zei:
وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَيَخْتَارُ
En jouw Heer schept wat Hij wil en Hij verkiest (al qasas)
En Hij zei:
اللَّهُ يَصْطَفِي مِنَ الْمَلَائِكَةِ رُسُلًا وَمِنَ النَّاسِ ۚ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ
Allah kiest uit de Engelen gezanten en uit de mensen (Boodschappers). Voorwaar, Allah is Alhorend, Alziend.
 
Zo Heeft hij ook tijden verkozen en verheven boven anderen zoals Ramadan.
Hierin lijkt de Vrijdag op ramadan, net zoals Hij van alle maanden de maand ramadan heeft uitgekozen en verheven; heeft Hij ook Vrijdag uitgekozen boven de rest van dagen.
En ook: net zoals in deze beste maand (ramadan) een nacht is die nog beter is dan de rest van de goede nachten van Ramadan is er op de Vrijdag een uur die van deze beste dag uitgekozen is en goed is.
Vrijdag is een dag waarin altijd een duá geantwoord kan worden.
 
En de profeet صلى الله عليه وسلم heeft verteld dat in deze dag een uur is waarin een du’aa geantwoord wordt. Zoals in de Hadith, in Albukhari en Muslim, An-nasaaí , en anderen:
Dat Abu Hurayrah رضي الله عنه zei: Dat Mohammed صلى الله عليه وسلم zei: Er is op Vrijdag een uur waarin als een moslim in (die tijd) is en staat te bidden en daarin Allah om iets goeds vraagt ; Hij hem dat zal geven . En dat zijn enkele uren. Daarom is het toegestaan en aanvaardbaar om op vrijdag extra veel smeekbeden (du’a) te doen. Van het begin tot het einde van vrijdag.
De geleerden hebben verschillende meningen over welke tijd dit uur van duá is:
Maar weet dat twee tijden het meest waarschijnlijk zijn:
1- Vanaf het moment dat de Imam op vrijdag op de minbar gaat zitten totdat de Salah klaar is. En deze mening is gebaseerd op een hadit overleverd door muslim, Dit zegt ook Shayk Ibn Baaz.
Alhoewel over deze hadith wat meningsverschil is. Zoals Adaraqutni zei dat deze niet Marfoo’is maar de woorden van Abi Burdah. Zo zegt ook Shayk Al-Albaani en Shayk Rabi’ ibn haddi -hafidahullaah- als Ad-Daraqotni voor hem.
2- De tweede tijd waar dat uur kan zijn is: na Salat Al’asr tot zonsondergang. En de ook de laatste uren van deze dag (van Vrijdag) voor zonsondergang. Zoals in Hadith van Jabir – radi Allah anhu- Dit is de mening van Shayk Al Albaaani – rahimahullaah-
 
Mijn overtuiging:
over het definiëren van deze tijd is een meningsverschil en Deze twee meningen zijn het meest sterk. Zo zei ook Ibn Alqayim,in zijn boek “Zaad Al-Ma’aad” en koos de tweede mening (na Asr) uit als sterkste mening.
 
Daarom is het aanraadbaar op vrijdag in het algemeen veel du’a te doen en vooral op deze tijden.
Wallah A’lem
 
Abu Jouhaina
 
Geen fotobeschrijving beschikbaar.