Shaykh Sāliḥ Al-Fawzān: Het versieren van je huis vanwege de komst van Ramadan

Shaykh Sāliḥ Al-Fawzān: Het versieren van je huis vanwege de komst van Ramadan
De vraag:
Bij sommige mensen is het bekend om versiering, lichten en ook wat men ‘fawanīs’ (Lantaarns) noemen tevoorschijn te halen
en het sieren van hun woningen met gordijnen en versieringen.
Zij zeggen: “Uit vreugde voor de komst van Ramadan.”
Sommigen van hen nemen een bepaalde plek voor versiering, verf en als plaats voor het verbreken van vasten en de ‘suḥūr’
Is dit toegestaan? رعاكم الله
Het antwoord:
Hier is geen bewijs (basis) voor.
Ramadaan en andere (maanden) zijn gelijk wat betreft het verzorgen van huiselijke zaken en Ramadan moet men niet specificeren voor zulke zaken. Ramadaan moet men niet specificeren met het versieren van het huis en de gordijnen en andere vertoningen.
Ramadaan wordt juist speciaal gemaakt met aanbidding, berouw en het participeren met de moslims in het gebed van de tarawīẖ en de tahadjud.
 
Abu Jouhaina Hallmans:
 
𝗠𝗶𝗷𝗻 𝗮𝗱𝘃𝗶𝗲𝘀 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘇𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻𝘄𝗲𝗴𝗲 𝗱𝗲 𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗥𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝗻;
Ondanks dat het antwoord van onze leraar Sh. Salih Al-Fawzaan حفظه الله kort en duidelijk was zijn er toch nog wat vragen gekomen over deze zaak. Er werden dingen genoemd zoals: ‘dat het een aansporing is voor kinderen’ en ‘leuk’ is.
𝗧𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲:
Ik wil hier herinneren aan de woorden van de Geleerde Sahabi Ali رضي الله عنه : “als de religie volgens meningen was dan had de onderkant van de khuff meer recht om geveegd te worden dan de bovenkant.” Weet daarom dat men niet zelf oordeelt maar men hoort geleerden te vragen en niet dingen toe te staan of af te keuren met smaak of gevoel of meningen.
𝗧𝗲𝗻 𝘁𝘄𝗲𝗲𝗱𝗲:
Vele innovaties hebben altijd een goede intentie maar zijn ondanks deze mooie emoties niet toegestaan. Vele innovaties beginnen relatief klein en worden steeds groter. Daarom is de definitie van de innovatie, zoals Imam Ashatibi noemde:
“Een uitgevonden manier in de religie die op de shari’a lijkt waarin men de bedoeling heeft meer ‘ibaada te doen.” Dus de intentie is vaak goed.
𝗧𝗲𝗻 𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲:
Deze religie is volmaakt! Niets wat we nodig hebben om dichter bij Allah te komen heeft het nagelaten. Het mooi maken van een huis vanwege Ramadan hadden de sahaba ook kunnen doen. Ook zij hadden kinderen en zij willen hun kinderen ook aansporen blij te zijn met ramadan. Maar toch is deze manier niet gedaan door de sahaba noch de tabi’ien , noch is het genoemd in een van de adviezen van de betrouwbare geleerden over de eeuwen heen!
Dit wordt wel eens genoemd dat: wanneer ergens een (مقتضى) rede voor is, en daarbij ook de mogelijkheid (القدرة) voor is en het toch gelaten wordt dat duidt dit erop dat het geen sunnah is. De selef vierden het aan het eind met ‘ied al-fitr.
𝗧𝗲𝗻 𝘃𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲:
Wordt er door onze geleerden genoemd dat deze ‘gewoonte’ overgenomen is van de Sjiieten Fatimiyeen!
𝗔𝗹𝘀 𝗹𝗮𝗮𝘁𝘀𝘁:
Zal ik niet verbergen dat er ook andere meningen zijn: die zeggen dat wanneer men hierbij niet iets gelooft of men niet zegt dat het een sunna of beter is, geen probleem is. Dit komt omdat deze geleerden het zagen als iets los van aanbidding en als een gewoonte; een ‘aadah en geen ‘ibaadah!
Dus deze geleerden keken ernaar als een gewoonte los van aanbidding en de andere geleerden keken ernaar als een aanbidding wegens het verband aan Ramadan.
Echter, is mijn overtuiging en advies dit versieren te laten , en onszelf en onze kinderen aansporen met koran lezen, mooie woorden en adviezen en het gebed en met alle zaken die bekend waren bij de selef. Dit om de deur naar bid’a gesloten te houden en om genoegen te nemen met dat wat genoeg was voor de selef zoals het vieren met ‘Ied Al-Fitr. En omdat , deze daad, ook al zal men het zien als een gewoonte , wel verbonden is aan een ‘ibaadah. Dat is de ‘ibaadan van het vasten en een van de Pilaren van de Islam.
𝑀𝑜𝑔𝑒 𝐴𝑙𝑙𝑎ℎ ℎ𝑒𝑡 𝑧𝑢𝑖𝑣𝑒𝑟 𝑣𝑜𝑜𝑟 𝐻𝑒𝑚 𝑙𝑎𝑡𝑒𝑛 𝑧𝑖𝑗𝑛 𝑒𝑛 𝑣𝑜𝑙𝑔𝑒𝑛𝑠 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑛𝑎 𝑒𝑛 ℎ𝑒𝑡 𝑣𝑎𝑛 𝑖𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑝𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛!
𝒜𝒷𝓊 𝒥ℴ𝓊𝒽𝒶𝒾𝓃𝒶